Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Είναι ακόμα ακίνδυνη πόλη.


Είναι από αυτές τις βόλτες που κάνουμε νωρίς το βράδυ μετά το διάβασμα. Κατεβαίνουνε προς την παραλία από το δρόμο που περνά μπροστά από την πίτσα "ο Σάκης". Σήμερα έχω ξυπνήσει από τις 8 το πρωί και κυκλοφορώ σαν ζόμπι, δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Η Μ σταματάει στη μέση του δρόμου. "Περίμενε" μου λέει. Σταματάω χωρίς να καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το κάνουμε, όταν βλέπω έναν άνθρωπο γονατισμένο στα 3 μέτρα ανάμεσα σε έναν κάδο σκουπιδιών και ένα κόκκινο φίατ να κρατάει μια σύριγγα . Σαστίζω. Εδώ δεν είναι στέκι ναρκομανών. Η γειτονία αυτή δεν είναι επικίνδυνη. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και αλλάζουμε κατεύθυνση. Αυτός σηκώνεται, κινείται προς το μέρος μας και μας προσπερνάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αλλάζουμε πάλι πορεία και συνεχίζουμε το δρόμο μας από εκεί που είχαμε μείνει. "Πάμε από το δρόμο, είναι πιο ασφαλές" λέω. Λίγο πιο κάτω οι παππούδες από ένα καφενείο έχουν βγάλει τραπέζια στο πεζοδρόμιο και παίζουν χαρτιά. "Λες να αλλάξει αυτή η πόλη;" "Δεν ξέρω αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, μερικές φορές έχω δει ναρκομανείς στην Ναυαρίνου, κάποια βράδια, αλλά εκεί είναι το στέκι τους.''

Η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα ήσυχη πόλη. Το μυαλό μου τρέχει στην πρώτη εικόνα που αντίκρισα μπαίνοντας τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα. Κάπου στο κέντρο, λίγο πριν στρίψουμε στην Ομόνοια μια γυναίκα τυλιγμένη σε μια κουβέρτα, με πρησμένα μάτια να στέκεται στο πεζοδρόμιο. Δίπλα της, λίγα βήματα πιο πέρα ένας άντρας πεσμένος στο έδαφος χωρίς να κουνιέται, στις 11 το πρωί. Αυτό είναι καθημερινότητα, σκέφτομαι. Αυτό που είδαμε εμείς είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός σε αυτή την ήσυχη γειτονιά. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακίνδυνη πόλη για να κυκλοφορείς τα βράδια, δεν έχει σχέση με την Αθήνα. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν χωράει καμία σύγκριση ανάμεσα στα δύο γεγονότα. Όχι ακόμα.

2 σχόλια:

  1. Από τα καλύτερα που έχεις γράψει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να πας στο Δενδροπόταμο. Χάνεις. 8 η ώρα το πρωί χωνεύουνε την πρώτη δόση ήδη. Τι μου θύμισες... Μου έλειψε να δω πρωινιάτικα αλλοδαπό κωλομέρι του πρώην ανατολικού μπλοκ να ενεσώνεται... Και πιο κέντρο... - Κώστας ο Γκαστόνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή