Στέκομαι στην ταράτσα της πολυκατοικίας μου στην Πάτρα πριν ακόμα περάσουν 24 ώρες από την επιστροφή μου μετά από τις διακοπές στη Σαντορίνη. Φορώ το χειροποίητο θαλασσί σουβενίρ φόρεμα από τη Θήρα και αναρωτιέμαι κοιτάζοντας τη φτωχή θέα της πόλης αν θα ξεχάσω ποτέ τις πέντε προηγούμενες μέρες. Ειλικρινά δεν φαντάστηκα ποτέ πόση γοητεία μπορεί να ασκήσει ένας τόσο άγονος και άνυδρος τόπος.
Ανοίγοντας η πόρτα του πλοίου, έτοιμου να προσαράξει στο λιμάνι του Αθηνιού, αντίκρισα έναν τεράστιο σκουρόχρωμο βράχο να υψώνεται πάνω από το ηλιοκαμένο λιμάνι. Σάστισα βγαίνοντας έξω κατατρεγμένη από το πλήθος τουριστών, που φορτωμένοι με αποσκευές και κουρασμένοι από το οχτάωρο ταξίδι ξεχύθηκαν στο λιμάνι. Γιατί άραγε τόσος πολύς κόσμος επέλεξε τον συγκεκριμένο προορισμό για τις διακοπές του; Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα, όταν επιβιβασμένη στην ασφάλεια του λεωφορείου και έπειτα από 7 στροφές των 180 μοιρών διασχίσαμε τον τεράστιο, σαθρό από ηφαιστειακό υλικό βράχο και βρεθήκαμε στην κορυφή. Μπροστά μας απλώθηκε ο Παράδεισος.
Η πρώτη ονομασία του νησιού ήταν Στρογγύλη, λόγω της σφαιρικής μορφής του νησιού πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. Γύρω στα 1600 π.χ. το ηφαίστειο εκρήγνυται και καλύπτει ολόκληρο το νησί με σκόνη και ηφαιστειακό υλικό, λάβα. Η Στρογγύλη θάβεται κάτω από αυτό, ο κρατήρας βυθίζεται δημιουργώντας τη θαλάσσια Καλντέρα και το στρογγυλό νησί κόβεται στα τρία, τη σημερινή Σαντορίνη, τη Θηρασία και το Ασπρονήσι. Αργότερα το νησί ονομάστηκε Καλλίστη –η πιο όμορφη από όλες- όχι άδικα. Εξαιτίας των συνεχόμενων στο χρόνο εκρήξεων του ηφαιστείου αναδύθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Καλντέρας η Παλαιά και η Νέα Καμένη. Το νησί σήμερα ονομάζεται επίσημα Θήρα, ενώ είναι σε όλους μας γνωστή ως Σαντορίνη, απομεινάρι της Ιταλικής κατοχής που καταλάβαιναν την άφιξη τους από το ναό της Αγίας Ειρήνης – Santa Irina - Σαντορίνη.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά, άλλοτε ονομαζόμενα και Θήρα. Η γραφική, παραδοσιακή, κοσμοπολίτικη μικρή πολιτεία ξετυλίγεται στα μάτια του επισκέπτη ανάμεσα σε σοκάκια και πανέμορφα Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής υπόσκαπτα μπλε και λευκά σπίτια και μαγαζιά. Η βραδινή βόλτα στο τεράστιο μπαλκόνι των Φηρών με θέα στην καλντέρα την πρώτη μέρα στο νησί, με μάγεψε. Αλλά και αυτές που ακολούθησαν, αν και συνδυάστηκαν με τον υπερβολικά δυνατό Κυκλαδίτικο άνεμο μου προκάλεσαν ρίγος. Η απίστευτη θέα στην Καλντέρα και το μικρό λιμανάκι των Φηρών, τα κρουαζιερόπλοια αλλά και τα σπίτια που απλώνονταν μπροστά μου, με έκαναν να θέλω να επισκεφτώ το νησί ξανά. Στα σοκάκια οι ξένοι τουρίστες υπερτερούν των ελλήνων και αντιστρέφουν τις φήμες για κρίση στον τουρισμό. Οι ασφυκτικά γεμάτες ταβέρνες, καφετέριες και club προσδίδουν μία διαφορετική νότα στην πρωτεύουσα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζεις το 1500 B.C. ( εστιατόριο με θέα στην Καλντέρα) και από βραδινά μαγαζιά το Kou και το jazz Kira-Thira. Τα ερωτευμένα ζευγαράκια, οι παρέες νεαρών Ιταλών τουριστών, τα παιδιά με τα παγωτά στα χέρια κάτω από το φως της επερχόμενης Πανσελήνου να κοιτούν την καλντέρα και να ονειρεύονται κάτω από τον ήχο του Sound of silence του βιολιού ενός πλανόδιου μουσικού.
Οι ντόπιοι φτάνουν τις 13.000, βέβαια ελάχιστους βλέπεις στους δρόμους του νησιού τέτοια εποχή. Έρχεσαι σε επαφή μόνο με όσους ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα. Το χιούμορ ξεχειλίζει όπως και ο ερωτισμός και εύκολα θα βρεθεί κάποιος που θα θέλει να σου κάνει καντάδα. Την ίδια στιγμή το νησί κατακλύζεται από γοητευτικούς τουρίστες που εύκολα πιάνεις την κουβέντα ή σου πιάνουν το καπέλο αν στο πάρει ο αέρας. Απρόσμενα παντού θα συναντήσεις γαϊδουράκια που χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις, αναμνηστικά σουβενίρ με τη μορφή λούτρινων και σαν γλυπτά σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Η επόμενη νύχτα με βρήκε στο καράβι με προορισμό τον Πειραιά γεμάτη αναμνήσεις και νοσταλγία για τη Σαντορίνη. Το σίγουρο είναι πως θα επιστρέψω κάποτε σε αυτό το νησί –το πιο όμορφο από όλα- ίσως τότε να μου κάνουν τελικά και καντάδα. Φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά το φεγγάρι είχε αρχίσει να αδειάζει.